Povijest Bungee Jumping Site-a Šibenik

U Hrvata se za bungee pročulo 90'-ih kad je otvoren prvi bungee site u Poreču. Skakalo se s 30 metarskog krana. Tada su akteri ove priče bili još srednjoškolci. Kroz sljedećih desetak godina Vilson Široka, Bruno Motik i Krešimir Hlede počeli su se baviti free climbingom, padobranstvom, raftingom i sličnim „glupostima“ koje njihove majke nisu odobravale. Negdje početkom 1999. pala im je na pamet ideja da na Šibenskom mostu otvore bungee site.

Kada bi bilo apsolutno iskreni, mora se priznati da je ideja bila „posuđena“ od tadašnjeg Vilsonovog i Krešimirovog šefa kod kojeg su navedena dvojca radili kao rafting skiperi. Slijedećih desetak mjeseci njih dvojca su istraživali i učili i na kraju odlučili ideju realizirati. Projekt je krenuo krajem 1999. godine.

Prvi investitori su naravno bili roditelji koji su kroz suze posudili novce govoreći: „Ove pare nikada nećemo više vidjeti“. Kao i svaki projekt koji išta vrijedi, ostali su brzo bez para pa je preostalo jedno jedino razumno rješenje: Krešimir je posudio novce od svoje bake (iste one novce koje je baka čuvala za svoj sprovod).

< Kako i u svim dobrim pričama, bilo je tu dobričina koji pomognu kada najviše treba, red je da ih se ovdje spomene. Na put iz Zagreba prema Šibeniku, u pretrpanom kombiju, toj srpanjskog jutra krenuli su Vilson, Krešo i Ivan Kusalić, prijatelj iz škole koji je posudio bušilicu za most i pomalo iz znatiželje otišao sa njima u Šibenik. Ivan je bio od velike pomoći i tako se i našao na antologijskoj slici koja je snimljena u Krešimirovom dvorištu dvije minute prije polaska. Sve to se ne bi desilo ni bez Job Zlatka koji je, kada je čuo ideju, samo dobacio ključeve od legendarnog MB 100 kombija i rekao: „Momci, vratite ga kada budete gotovi“.

Bušenje mosta, blago rečeno, nije išlo po planu. O postavljanju ostatka opreme da i ne govorimo. Na sreću, tu u priču opet dolaze dobri ljudi. Dok su akteri ove priče bespomoćno stajali na mostu jer nisu imali struje za bušilicu, ničim izazvani stali su na mostu Ante Šupe i Dario Šupe. Otac i sin iz Šibenika, oboje električari i jedni od najvrjednijih ljudi na planeti. Ponudili su pomoć i slijedeće jutro Ante je pritiskao veliku HILTI bušilicu i radio rupe na mostu. Ne treba napomenuti da se iz ovog susreta razvilo prijateljstvo za cijeli život.

Prvi skok, Vilson Široka, Krešimir Hlede Nakon toga, uslijedilo je testiranje (čitaj bacanje vreća napunjenih kamenjem) i tek kada je u blagajni ostalo doslovce 22,00kn, Vilson je rekao da će skočiti ako mu se nabavi kaciga. Kacigu za skuter je posudio dobar prijatelj Frane Gončin i 28.07.2000. Vilson Široka bio je prva duša koja je poletjela niz most. Na opće zadovoljstvo svih još uvijek je među živima i može Vam ponuditi doživljaj za koji mnogi kažu da je bolji od seksa. No nemojte nam vjerovati, prosudite sami. Cure, Krešimir Hlede, Bungee